Προβλήματα από τις καθυστερήσεις στην απόδοση οριστικών ατομικών δικαιωμάτων στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης

Προβλήματα από τις καθυστερήσεις στην απόδοση οριστικών ατομικών δικαιωμάτων στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 3987/07.02.2007

Προς:
- Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην απόδοση των Οριστικών Ατομικών Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης, σύμφωνα με το άρθρο 33, Κανονισμός 1782/2003, στα πλαίσια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ενώ αναμενόταν πως τα οριστικά Δικαιώματα θα ξεκαθαρίζονταν και θα δίνονταν στους αγρότες-παραγωγούς από τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο του 2006, έξι μήνες έχουν περάσει και η κατάσταση δεν έχει αποσαφηνισθεί. Ως εκ τούτου οι αγρότες βρίσκονται μετέωροι και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των χωραφιών τους, ενώ δεν γνωρίζουν τι θα γίνει με τις καλλιέργειες, τις μεταβιβάσεις και την εκμετάλλευση των χωραφιών τους. Επίσης, δεν γνωρίζουν τι ισχύει με τα οριστικά δικαιώματα στις περιπτώσεις μεταβίβασης χωραφιών, είτε από παραγωγό σε παραγωγό, είτε από γονέα σε παιδί.
Οι καθυστερήσεις αυτές και η αναμονή για την απόδοση των οριστικών δικαιωμάτων έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλούς αγρότες-παραγωγούς, ενώ οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αδυνατούν να απαντήσουν στα προβλήματά τους, καθώς περιμένουν διευκρινίσεις και οδηγίες από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Γιατί έχουν καθυστερήσει τόσους μήνες οι διαδικασίες απόδοσης των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων στους αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία και πότε προβλέπεται από το αρμόδιο Υπουργείο να επιλυθούν οι εκκρεμότητες και να αποδοθούν οριστικά τα δικαιώματα στους αγρότες;

Απάντηση Υπουργείου